Община Крушари кмет

Илхан Мюстеджеб

Телефон: +359 5771 2024
Факс: +359 5771 2136
Имейл адрес: ilhan.mustedzheb@krushari.bg
ЗАТВОРИ
ЗАТВОРИ

Община Крушари ОБЩИНСКИ СЪВЕТ

Председател ОбС Видин Каракашев

Телефон: +359 5771 22 72,
вътрешен 306
ЗАТВОРИ

ПРАЗНИК НА ГЪРНЕТАТА - КРУШАРИ, 2016

Осмото издание на Празника на гърнетата – Кулинарната академия на Добруджа ще се проведе на 18 юни, 2016г.
ПРАЗНИК НА ГЪРНЕТАТА  - КРУШАРИ, 2016, снимка 1

Осмото издание на Празника на гърнетата – Кулинарната академия на Добруджа ще се проведе на 18 юни, 2016г.

Тази година пространство на майсторите-кулинари, ще бъде предоставено на мегдана в с.Телериг, а своеобразен домакин на Празника ще е  читалището в село Телериг - „Стефан Караджа – 1936”, което празнува своя  80-годишния юбилей.

На Празника на гърнетата жители на община Крушари и областта ще представят разнообразни ястия, приготвени по стари автентични рецепти, както и старо вино от подбрани местни сортове, а нашите гости ще се насладят, както на кулинарните изкушения, така и на добруджанския фолклор. Празникът на гърнетата има конкурсен характер.

Право на участие имат всички, съхранили стари рецепти на автентични добруджански ястия-чорби, печива, варива, салати, сладкиши, пити, погачи, баници.

Специализирано жури от професионални кулинари ще оцени предоставената кулинарна продукция, като на отличените ще бъдат връчени грамоти и предметни награди. Критериите за оценка на журито са свързани със степента на  автентичност на ястието, оригиналност на рецептата, креативност на аранжировката.

След приключване на дегустацията всички представени ястия ще могат да бъдат предложени за продажба на гостите на Празника.

Народно читалище, представило се с най-много на брой и оригинални вкусотии, ще бъде премирано с парична награда

Участниците имат право сами да изберат вида на представеното ястие -  чорба, салата, сладкиши, тестени продукти, печива, като задължителното условие, приготвеното да бъде представено в глинен съд, чугунен тиган, глинен сач, керамично гърне, чувен, тавичка. Няма ограничения за вида на ястието и броя, с които един участник се представя. Задължително е всяко ястие да е придружено с писмено представяне на рецептата, по която е приготвено.

На конкурса „Бучни пръчка, пий вино” майстори-винари могат да представят своята продукция – вино и ракия, като предложените напитки трябва да бъдат произведени само от местни добруджански сортове.

Откриване на празникае насрочено за 10.00 часа, а награждаване на победителите, колективни и индивидуални – за 12.00 часа.

Добруджанска фолклорна програма от самодейни състави от област Добрич ще съпровожда цялото събитие.

Заявка за участие от читалищни колективи може да бъде изтеглена от сайта на община Крушари. Попълнените заявки се подават само чрез електронната поща на община Крушари – krushari@dobrich.net, до 13.06.2016г. Всеки състав се представя с кратка програма до 10 мин. Освен с фолклорни изпълнения читалищните колективи участват и в кулинарния конкурс със сготвени от тях ястия.

На шарения селски пазар „На сред сeло, на мегдана” ще даде възможност на  производители на мед, мляко, сирене, плодове и зеленчуци, сладка, конфитюри, лютеници, туршии, цветя, билки и подправки, свободно да предложат за продажба натурални домашни продукти – собствена продукция. Попълнените заявки за участие в пазара се подават само чрез електронната поща на община Крушари – krushari@dobrich.net, до 13.06.2016г.

Пригответе вкусни гозби, замесете бели хлябове, наточете старо вино и сте добре дошли!

Регламентът може да бъде изтеглен оттук, а заявката за участие може да бъде изтеглена оттук!

Към началото на страницата

Настройки на сайта

Достъпност
За потребители
с дислексия
Размер на текста

-16px+

По подразбиране

Карта на сайта
Разгледай