Община Крушари кмет

Илхан Мюстеджеб

Телефон: +359 5771 2024
Факс: +359 5771 2136
Имейл адрес: ilhan.mustedzheb@krushari.bg
ЗАТВОРИ
ЗАТВОРИ

Община Крушари ОБЩИНСКИ СЪВЕТ

Председател ОбС Видин Каракашев

Телефон: +359 5771 22 72,
вътрешен 306
ЗАТВОРИ

 Препоръки за гражданите във връзка с нарастващия брой на случаите на COVID-19 в България

 С оглед нарастващия брой на случаите на COVID-19 в страната Министерство на здравеопазването призовава: 

  • Гражданите с оплаквания и симптоми, характерни за COVID-19 (главоболие, силна отпадналост, болки в гърлото, хрема, кихане, загуба на апетит и др.), следва да се изолират и консултират с лекар.
  • При наличие на оплаквания, дори и лека хрема, следва да се отложат срещите с други хора с оглед предпазване от евентуално заразяване със SARS-CoV-2.
  • Силно препоръчително е носенето на защитни маски за лице на закрито и на местата със струпване на много хора -  обществен транспорт, търговски центрове, магазини, базари, гари, автобусни спирки и т.н.
  • Спазване дистанция на обществените места, по възможност избягване на  местата, на които се струпват много хора едновременно.
  • Измиване на ръцете със сапун и вода, а при невъзможност - използване на  дезинфектант за ръце на спиртна основа.

Инкубационният период при варианта Омикрон и неговите подварианти е 3-5 дни. При заболяване с COVID-19 най-често се регистрират следните симптоми: повишена температура, кашлица, обща отпадналост, болки в мускулите и ставите, главоболие, болки в гърлото, запушен нос или хрема, гадене или повръщане, диария. В по-редки случаи се наблюдават конюнктивит, подуване на лимфните възли и сънливост. При вариантa Омикрон и неговите подварианти се съобщава по-често за главоболие, силна отпадналост, болки в гърлото, хрема, кихане, загуба на апетит и нощно изпотяване.

Ваксинацията срещу COVID-19 остава най-сигурният начин да се предпазим от тежко боледуване, хоспитализация и дългосрочни последици за здравето. Възрастните хора, както и всички други, чийто имунитет е отслабен, са особено застрашени при заразяване със SARS-CoV-2. Хората, които принадлежат към тази рискова група и всички, страдащи от хронични заболявания, е препоръчително да се ваксинират срещу COVID-19 възможно най-рано. Ваксините срещу COVID-19 предпазват от тежко боледуване и при заразяване с подвариантите BA.4 и BA.5 на Омикрон.

Прикачени файлове

Към началото на страницата

Настройки на сайта

Достъпност
За потребители
с дислексия
Размер на текста

-16px+

По подразбиране

Карта на сайта
Разгледай