Община Крушари кмет

Илхан Мюстеджеб

Телефон: +359 5771 2024
Факс: +359 5771 2136
Имейл адрес: ilhan.mustedzheb@krushari.bg
ЗАТВОРИ
ЗАТВОРИ

Община Крушари ОБЩИНСКИ СЪВЕТ

Председател ОбС Видин Каракашев

Телефон: +359 5771 22 72,
вътрешен 306
ЗАТВОРИ

ДЕН НА ПЧЕЛАРЯ ОТБЕЛЯЗВАТ ЖИТЕЛИТЕ НА СЕЛО КОРИТЕН

ДЕН НА ПЧЕЛАРЯ ОТБЕЛЯЗВАТ ЖИТЕЛИТЕ НА СЕЛО КОРИТЕН, снимка 1

ДЕНЯТ НА ПЧЕЛАРЯ ОТБЕЛЯЗВАТ ЖИТЕЛИТЕ НА СЕЛО КОРИТЕН

       Празникът по повод Деня на пчеларя се превръща в традиция в крушарското село Коритен.За втора поредна година 17 пчеларя от селото, грижещи се за хиляда и сто кошера,  ще се напреварват с произведения от тях лечебен и вкусен продукт на тържество, организирано от Народно читалище „Христо Ботев - 1940” – с.Коритен.
      Според народното вярване чумата се е родила на зимния Атанасовден и започнала да мори хората по земята, докато св. Харалампий не успял да я залови и окове в девет вериги. На този ден не се работи, за да не се разсърди светецът и да освободи болестта. Призори всяка домакиня изпича обреден хляб „колак” и три малки кравайчета и заедно с паничка мед ги носи в черквата да бъдат осветени. Вкъщи намазват обредните хлябове с меда, прикадяват ги, разчупват ги на късове и разнасят на три къщи за здраве. Едно от медените кравайчета хвърлят на покрива на къщата за чумата, второто дават на домашните животни, а третото изяждат децата. С осветения мед мажат челата на децата, за да не боледуват. От него запазват за лек през цялата година.

        Пчеларите са избрали Свети Харалампий за свой покровител и на 10 фувруари, хората, занимаващи се с този труд, изискващ голямо постоянство и търпение се събират да обменят опит, идеи и разбира се, да вкусят плодовете на труда си.
        Освен мед и пчелни продукти на празника в с.Коритен, пчеларите ще предложат  домашно изпечен хляб и погачи, домашни сладкиши с мед, домашно овче и козе сирене, кисело мляко, традиционни месни мезета.
       В община Крушари има регистрирани над 50 човека, занимаващи се с пчеларство, като отглежданите от тях пчелни кошери са около 4200.
       Трудностите, които споделят местните пчелари са общи за целия бранш – неспазване на условията за третиране на земеделските земи с препарати, което води до ликвидирането на цели пчелини, липсата на регламентиран пазар за изкупуване на тази изключително ценна суровина, липсата в област Добрич на предприятие за преработка на мед и пчелни продукти, което би гарантирало изкупуването на продуктите.
        Гости на празника ще са кмета на община Крушари – Добри Стефанов, заместник-кмета Желка Великова, архиерейския наместник отец Стоян, пчелари от  селата на община Крушари.

Към началото на страницата

Настройки на сайта

Достъпност
За потребители
с дислексия
Размер на текста

-16px+

По подразбиране

Карта на сайта
Разгледай